Tuesday, March 27, 2012

პელმენის ისტორია

პელმენის წარმოშობის ისტორია

მსოფლიოში ძნელად თუ ნახავთ ქვეყანას, სადაც სამზარეულოში არ მზადდება ცომში გახვეული ფარშის რაიმე სახეობა, მაგრამ იგი ყველგან თავისებურადაა წარმოდგენილი. ასეთ უნიკალურ კერძს მიეკუთვნება პელმენი.
 თითქმის ყველა ერს აქვს პელმენის მომზადების თავისებური ვარიანტი. სადაც არ არის, იქ ყოველთვის ცდილობენ შეიტანონ და თავისებურად გადააკეთონ.
 პელმენის წარმოშობის ისტორია კი საკმაოდ ჩახლართულია სხვადასხვა ქვეყანაში. ზოგი ამტკიცებს რომ პელმენი არის რუსული წარმოშობის, ასევე ვარაუდობენ რომ იგი უკრაინული კერძია, ზოგის თქმით კი პელმენი ციმბირული საკვებია. მაგრამ ისტორიული ფაქტების გათვალისწინებით სიმართლესთან ახლოს არის ვერსია რომელიც ვარაუდობს რომ პელმენის სამშობლო არის ჩინეთი, სადაც დამპლინგების დიდი ტრადიციაა და თავდაპირველად უწოდებნდენ გიაო ზი-ს (цзяо цзы). ჩინეთიდან კი გავრცელდა რუსეთში როგორც პელმენი, შუა აზრიაში - ჩუჩვარა და კავკასიაში კი როგორც დუშბარა.
 ისტორიკოსთა თქმით, XIII საუკუნის მონღოლ დამპყრობთა ლაშქრობების შემდეგ გასცდა პელმენი ჩინეთის საზღვრებს. 
 კერძის სახელწოდება - პელმენი მიღებულია pel'nyan' (პელნიან)-ისგან, რაც სიტყვა-სიტყვით ასე ითარგმნება: " ყურის პური".
გიაო ზი

No comments:

Post a Comment